Oldal kiválasztása

Hogy néz ki egy jó minőségű, messziről is olvasható prezentáció?

2019.10.01.

Hogy néz ki egy jó minőségű, messziről is olvasható prezentáció?

Az eddigi videók után több privát üzenetben is megkaptam, hogy én vagyok az internet agressziv kismalaca, ezért most következzen néhány jó tanács a konferenciaszervezőknek, előadóknak.

Összeszedtem néhány hibát, amit akkor se kövess el prezentációkészítéskor, ha cigánygyerekek potyognak az égből.

A legfontosabb, hogy el lehessen olvasni a szöveget. Ehhez megfelelő betűméretet és színeket kell használni. Mindkettőt úgy kell megválasztani, hogy a szöveg a nézőtér bármely pontjáról – igen, a hátsó sorból is – olvasható legyen.

Összességében kijelenthető, hogy minél kevesebb szöveg van egy dián, annál áttekinthetőbb, annál nagyobb betűméretet lehet használni. A lényeg, hogy a lehető legjobban kitöltse a szöveg a képernyőt.

A dia elkészültekor érdemes felállni a monitor mellől, három nagy lépést hátra lépni és úgy ránézni a diára. Ha ebből a távolságból nem látod jól minden egyes részlet, akkor biztos, hogy a nézők sem fogják látni.

Ha valaki ennek tudatában így hagyja a prezentációt, akkor az sem segít a helyzeten, ha  a színpadon állva előadás közben elhangzik a következő mondat:

„ezt hátulról biztosan nem lehet elolvasni.”

Szóval nagy méretű betűk és lehetőség szerint kerüljük a vékony és/vagy a talpas betűket, mert ezek kivetítve nehezebben olvashatók. Főleg messziről…

Aztán, mindig legyen margó a széleken! Esztétikusabb így a megjelenés és nem fordulhat elő, hogy egy rosszul beállított projektor nem vetíti ki az összes információt.

Egy, azaz egy darab képet tegyél a diára, lehetőleg teljes képernyőre! Itt fontos, hogy a LÉNYEG  töltse ki legjobban a képernyőt, ne csak a kép. Ha a fontos tartalom a kép közepén kicsiben helyezkedik el, akkor vágd le a kép széleit és így húzd ki faltól falig.

Használj olyan nagy felbontású képet, amibe anélkül bele tudsz nagyítani, hogy bekockásodik.

A logó csak egyszer szerepeljen a képen! Soha ne legyen kettő vagy több logó a dián!

Ha videofelvétel vagy élő közvetítés készül, akkor lehetőleg ne is legyen logó a diákon, azt utólag rá lehet tenni egységesen a kameraképre és a prezentációra is.

Legyen erős kontraszt a háttér és a feliratok közt! Fehér alapon például biztosan nem látszik a citromsárga kiemelés. Lehet, hogy szerkesztés közben te jól látod, de a legtöbb projektoron semmi nem fog látszani a sárgával „kiemelt” szövegből. Alapszabály tehát világos háttéren sötét felirat, sötét háttéren világos felirat.

Ha már háttér…  A háttér legyen egy színű, legfeljebb minimális átmenetet használj! Fontos, hogy a betűk mögött részletmentes, homogén háttér legyen.

Ha képet használsz háttérnek,  kevés szöveg legyen rajta, jellemzően 1-2 szó.

És mégegyszer… amikor elkészült a dia, lépj hátra három nagy lépést! Ha nem tudod elolvasni, a néző se tudja majd.

Végül pedig ne súgógépnek használd a prezentációt! Ha az és csak az van felírva szó szerint egy diára, amit amúgy is elmondasz, akkor ne tartsd előadást, hanem egyszerűen küldd ki a ppt-t emailben. Mindenkinek egyszerűbb lesz az élete, sem neked, se e nézőknek nem kell elmenni otthonról, hiszen helybe jön a tartalom.