Oldal kiválasztása

Hova nézzen az előadó előadás közben?

2019.10.10.

Hova nézzen az előadó előadás közben?

A 8-as videóban szóba került a prezentációkészítés, most beszéljünk egy kicsit róla, hogy hova kell néznie az előadónak előadás közben. Teljesen mindegy, mekkora a közönség 10, 100 vagy éppen 1000 fő.

Ha már elkészítettünk egy prezentációt nincs más dolgunk, mint ezt átadni a közönségnek.

Ahogy beszélgetés közben is a másik fél szemébe illik nézni – ha nincs takargatnivalónk -, előadás közben is keressük a néző, a nézők tekintetét!

Kamera előtt ez egyszerű. A kamerába kell nézni és kész.

Ha a kamerába nézek, akkor a néző szemébe nézek. Ha elfordulok, akkor a néző úgy érzi, nem hozzá beszélek.

Persze nem baj, ha egyszer-egyszer eltéved a tekintetünk, de igyekezzünk mielőbb megtalálni ismét a „szemkontaktust” a nézővel!

Mennyire lenne már őszinte és hiteles, ha így indulna a videó: Örülök, hogy velem tartasz ebben a sorozatban. Amint elveszítem a szemkontaktus, a másik oldalon azonnal az az érzet, hogy nem hozzá beszélek. Mennyire őszinte az az előadó, aki nem néz a hallgatóság szemébe?

Érdemes alaposan felkészülni a mondandóból és nem a kézben tartott jegyzeteket vagy a monitor szélére felragasztott cetliket bámulni. Hibás gyakorlat, ha felvétel közben valaki folyamatosan a kamera melletti jegyzetektől olvassa  szöveget. Lehet az akármilyen közel a kamerához, azonnal kiszúrja bárki, ha nem a kamerába nézel.

Tantermi vagy konferenciakörnyezetben ugyanez az elv. Keressük a közönség tekintetét! Nem lehet persze egyszerre 152 ember szemébe nézni, de itt is fontos a szemkontaktus mindig más-más nézővel. Figyeljünk rá, hogy ne csak az egyik irányba beszéljünk, mert így a másik oldal könnyen kívülállónak érezheti magát.

A legnagyobb hiba, amit előadók el szoktak követni, hogy folyamatosan a hátuk mögött lévő diákat bámulják, gyakorlatilag hátat fordítva a közönségnek. Mi lát ebből a néző? Mutatom.

Itt szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy előadásom legfontosabb részéhez érkeztem. Vajon mekkora az esélye, hogy az így megtartott előadás esetén a nézők megvárják az elődadás ezen legfontosabb részét és szép csendben nem mennek ki a teremből már az ötödik perc után?

A kamera most persze sokkal jobban felerősíti ezt a helyzetet, de hidd el, színpadon állva is nagyon szerencsétlen dolog hátat fordítani a közönségnek. Már csak is, mert adott esetben észre sem veszed, ha meglép a közönség előadás közben. Arról most nem is beszélek, hogy teremhangosítás hiányában tuti elveszik a hangod még a legkisebb teremben is, amikor nem a nézők felé fordulsz.

Ha mindenképpen rá kell nézned a diára, mert a rajta lévő tartalmakat nem tudod fejből pontosan idézni, akkor az előtted lévő számítógép vagy kontrolmonitor képernyőjét használd! Ezeket nyilván úgy kell elhelyezni, hogy ne kelljen elfordulnod. A lényeg: soha nem fordítsd hátat a közönségnek!