Oldal kiválasztása

Kit válasszunk a videónk szereplőjének?

2019.10.30.

Kit válasszunk a videónk szereplőjének?

Sok vállalkozásnál jelent problémát, hogy ki szerepeljen a céges videóban. A legtöbb cég jellemzően a költségek alacsonyan tartása miatt a szereplőt házon belül igyekszik megtalálni, ami több veszélyt is magában rejt.

Egy ügyfelem nemrég könyvborítóhoz keresett szereplőt és a kollégáját kérte fel a feladatra. Elkészült a fotó, elkészült a könyv, nyomdába is került. Épp hogy az első példányok kipotyogtak a gyártósorról, a borító főszereplője felmondott és átment a konkurenciához dolgozni.

Többször érkezett már hozzám kérdés, hogy mit javaslok, ki szerepeljen a videóban. Leginkább persze image filmről volt szó, de ahogy az előző példa is mutatja, a legegyszerűbb feladatok esetében is érdemes alaposan végig gondolni, kit választunk a cég arcának.

Saját kollégát két okból sem javaslok. Egyrészt bármikor előfordulhat az említett eset, a kolléga elmehet a cégtől. Ezen kívül – főleg videó esetén – az is fontos tényező, hogy a szereplőnek legyenek némi színészi adottságai. Egy videóban mozogni, esetleg beszélni is kell. Ezek még sok gyakorlás után sem egyszerű feladatok.

Értem én, hogy a költségvetés gyakran szűkösebb, de ha fontos, hogy „valódi” szakember legyen a képen, akkor szerepeljen a cégtulajdonos. Ő biztosan nem fog felmondani, és nem szükséges szerződésekkel alaposan körbe bástyázni ahhoz, hogy a későbbikben ne legyen gond a felhasználhatósággal.

Javaslatom az, érdemes olyan embert keresni, aki hivatásszerűen foglalkozik szerepléssel. Ügynökségeknél, színházaknál, színjátszóköröknél biztosan mindenki megtalálja a megfelelő szereplőt, akivel kell kötni egy jól átgondolt szerződést. Ebben kitérve arra is, hogy konkurens cégeknek milyen időtávon belül nem vállal hasonló feladatot.
Így nem áll fenn a veszélye annak, hogy egyszer csak meggondolja magát és visszavonja az engedélyeket.

Igen, ez költségesebb  megoldást, mint a kollégát vagy kolléganőt beültetni a kamera elé, de akár már rövid távon is sokkal megnyugtatóbb eredményt ad. Ha más nem, azért biztosan, mert el tudja mondani a neki szánt szöveget és nem tartja fel a stábot feleslegesen. Ezáltal a felvétel költségei is csökkennek, és talán már ezen megtérül a hivatásos szereplő tiszteletdíja.