Oldal kiválasztása

Mennyi idő alatt lehet megtanulni „videózni”?

2019.10.16.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni „videózni”?

Egyre többen hirdetnek manapság gyorstalpaló videokészítő tanfolyamokat. Ezek sokszor egynapos minikurzusok, ahol az ígéret szerint „holnap már magad készítheted a vállalkozásod videóit”. Nem igazán értem, mi ebben az újdonság, hiszen sokan most is maguk készítik.

De a kérdés, hogy mire elegendő egy vagy akár több nap?

Azon kívül, hogy megmutatnak néhány alapvető technikai eszközt és megoldást, nagy csodákat nem lehet várni ezektől a tanfolyamoktól. Főleg akkor nem, ha az előadó önmaga is az internetről szedte össze a szerinte elegendő tudást.

Nemrég láttam egy „oktatót” – az oktató erősen idézőjelben -, aki a maga készítette videóval promótálta a videokurzusát. A videó minősége mind technikai, mind tartalmi tekintetben egyes alá, de ennek ellenére egy 50 ezer forintos, kétnapos „videós” tanfolyamot hirdetett vele.

Mit lehet egy ilyen embertől, sőt emberektől tanulni? Mert sokan vannak sajnos.

Jó esetben némi rálátást adnak erre az amúgy nagyon összetett szakmára. A tanulók egy kicsit talán előrébb lesznek, de ez csak a kiindulási állapothoz képest jelent csak ez némi javulást. Az meg ugye, mármint a kiindulási állapot, nem túl acélos. Mondhatni kevés.

Tudom, most sokan felkapják a fejüket, hogy nekik mennyit segített egy ilyen tanfolyam, észrevehetően javult a videóik minősége. Én csak annyit kérdezek, hogy ez a minőség megegyezik-e a termékük, szolgáltatásuk minőségével?

Egy kollégám mondta pár éve, mikor agyon dicsértük a főztjét egy késő esti munkavégzés után: Éhes embertől nem dicséret… Pedig ő tényleg jól főzött.
Nem akarok szerénytelennek tűnni, de én 30 év után érzem úgy, hogy nem tudnak már meglepni és a szakmai rutinommal megoldok minden problémát egyes területeken. Mondom egyes területeken. Mert még én is folyamatosan tanulok.

Gyakran hallom, hogy a jó vállalkozó a saját hibáiból tanul. Nem értem, mi ez a baromság. Okos ember a más kárán tanul, nem a sajátján. Miért kell belevágni otthon a honlapszerkesztésbe, a logótervezésbe vagy éppen a videókészítésbe?

Elérhető áron vannak jó szolgáltatók, jó szolgáltatások. Nem otthon, a konyhaasztal sarkán kell görcsölni, hibázni. A legnagyobb hiba, amit egy vállalkozó elkövethet, ha azt hiszi, hogy neki mindenhez kell érteni. Mindenhez IS. Most nem megyek bele, mennyibe is kerül egy videó, amikor valaki magának készíti. Leginkább arról ne beszéljünk, hogy ténylegesen mennyibe kerül forintban és legfőképpen mi értelme, ha nem sikerül! Nagyon kevesen képesek olyan minőségű videót készíteni, ami a termékük valós (vagy vélt) értékét képviseli.

Sokan még egy szöveget sem tudnak Wordben igényesen elrendezni, miért éppen a videókészítés menne?

Most, hogy jól kipuffogtam magam, csak azt tudom javasolni, senki ne dőljön be azoknak az ígéreteknek, melyek szerint néhány alkalommal vagy egy pdf-ből megtanítanak videót készíteni. Hidd el, van ez olyan bonyolult és összetett szakma, mint  a tied, amit gyanítom te sem pdf-ből tanultál meg egy hétvége alatt. Add meg kérlek a bizalmat egy erre alkalmas szakembernek, és te inkább a saját szolgáltatásod, terméked fejlesztésével foglalkozz! Már rövid távon is mindenkinek ez lesz a legjobb.