Oldal kiválasztása

Mikor érdemes flipchartot használni előadás közben?

2019.10.13.

Mikor érdemes flipchartot használni előadás közben?

Ezzel a válasszal biztosan megint nem leszek népszerű, de szerintem el kellene már felejteni végre ezt a kőkorszaki megoldást. Egyrészt a mai környezetvédő világunkban nincs annál nagyobb pazarlás, mint kidobni 20 négyzetméter papírt egy-egy rövid szó vagy vázlat miatt.

Ezen kívül a flipchartra rajzolt tartalom az esetek többségében olvashatatlan, de szinte mindig csúnya.

Gondolj csak bele, mennyien tudnak igazán szépen írni? Ugyanezt mennyien tudják egy 70 cm széles papíron nagy betűkkel?
De ha mindez össze is jönne, ne felejtsük el, hogy ezekre a táblákra vékony tollal szoktak írni, ami nagyjából 3-4 méter távolságig látszik jól. Távolodva az előadótól és a táblától egyre jobban csökken az esélye, hogy székeken ülő nézők látják és el tudják olvasni a szöveget. Most képzeld el ezt egy 100 fős teremben! Mi látszik ott a hátsó sorból?

Egy tanulmány szerint 2050-re a Föld lakosságának fele rövidlátó lehet. Vagyis nem fog jól látni messzire. Sokan már most sem látnak jól. Szemüveget pedig nem hordanak. (Ennek persze Taupert Szilvi nem örül)

Két megoldást tudok erre a problémára.

Mivel a legtöbb esetben ezek a rajzok előre elkészíthetők, nyugodtan bele lehet tenni őket a prezentációba. Nagy betűkkel, vastag vonalakkal, kontrasztos megjelenéssel. Így kivetítve biztosan mindenki látni fogja az összes fontos részletet és nem kell a színpadon szerencsétlenkedni tollal.

Ha mindenképp rajzolni szeretnél előadás közben, akár az érintőképernyős laptopod is megfelelő eszköz lehet erre. Ugyanúgy, ahogy a prezentációt kivetíted, a rajzok is megjelennek a vásznon, a monitorokon. Haladók digitális rajztáblát is használhatnak.

Arról a lehetőségről most szándékosan nem beszélek, hogy a papírra vetett szöveget kamerával is el lehet juttatni a teremben elhelyezett monitorokra. Igaz, valamivel jobban látható – legalábbis a monitorok közelében- , mint ha még ez sem lenne, de esztétikusabb biztosan nem lesz.

2019 van, szerintem haladjunk a korral! Használj valamilyen digitális megoldást! Ezáltal nem csak a nézők szemét kíméled, de a környezetet is véded.