Oldal kiválasztása

Milyen formátumban adjuk át a cég logóját a videós utómunkához?

2019.11.11.

Milyen formátumban adjuk át a cég logóját a videós utómunkához?

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy amikor a videóhoz logót küld az ügyfél, egyetlen paramétere sem felel meg az elvárásoknak.

A legfontosabb, amit érdemes megjegyezni, hogy a  JPG formátumot egy életre el kell felejteni. Családi fotók tárolásán kívül tulajdonképpen semmire sem alkalmas.

A legnagyobb baj vele, hogy nem tud átlátszó hátterű lenni, így a logót csak téglalappal vagy valamilyen tetszőleges alakzattal a háta mögött lehet feltenni a képre.

Fontos tehát, hogy olyan formátumot válasszunk, ahol a háttér átlátszó lehet. Ilyen például  a psd, a png, a tiff vagy tga formátum.

A másik legfontosabb paraméter a logó mérete. Ha egy logó magassága nem éri el az 1000 pixelt, akkor valószínűleg másikat fog kérni a vágó, aki a videót készíti.

Itt megjegyezném, hogy a méretezésnél a logó valódi méretét nézzük, ne pedig az őt körülvevő kerettel együtt mérjük meg. Fontos tudni, hogy a kis méretű  logót felnagyítani nem lehet, mert kikockásodik, nagyon csúnya lesz.

Általánosságban kimondható, hogy minél nagyobb méretben tudod elküldeni a logót, annál valószínűbb, hogy jól lehet vele dolgozni. Legyen tehát nyugodtan akár 2-3000 pixel magas, „átfér” az interneten. Kisebbet bármikor lehet belőle készíteni, de fordítva sajnos ez nem működik.

És aki igazán fontosnak tartja a saját logójának megjelenését, vektoros formában küldi feldolgozásra. Ez a megoldás ugyanis a végtelenségig nagyítható minőségromlás nélkül. Emellett ezeknek a fájloknak viszonylag kicsi a méretük, emailben könnyen elküldhetők. Az Adobe Illustrator .ai formátuma a legmegfelelőbb erre. Ezt szinte minden grafikus és videovágó fel tudja dolgozni.

Jó megoldást lehet még a pdf is, amennyiben a benne lévő logó vektoros formában van tárolva, ezt ugyanis egy átlagos felhasználó is meg tudja nézni bármilyen számítógépen.

Azt javaslom tehát, ezt a két formátumot érdemes, sőt kötelező elkérni a grafikustól, amikor megrendeled egy logó elkészítését. Amikor valaki logót kér tőled, az .ai vagy a .pdf formátumnak biztosan örülni fog.