Oldal kiválasztása

Milyen formában kérjünk ajánlatot?

2019.11.26.

Mi az üzleti kommunikáció csatornája?

Az utóbbi egy-két évben egyre gyakoribb, hogy Messengeren vagy sms-ben keresnek meg érdeklődők ajánlatkéréssel.

Lehet, én vagyok konzervatív ezen a téren, de nehezen tudom komolyan venni az ilyen megkeresést. Leginkább azért, mert a maga a formátum is alkalmatlan arra, hogy elegendő információt adjunk át a feladattal kapcsolatban. Az sms eleve 160 karakter, sokszor egy Messenger üzenet sem hosszabb ennél. Lehet persze mindkét esetben hosszabb tartalmakat írni, de mivel ezeket az üzenetek leginkább telefonon készülnek, a kérdező igyekszik a legrövidebbre fogni.

A pontos ajánlathoz szükség van az alábbi információkra:

Ki, mit, mikor, hol, miért?

Ha ezekre a kérdésekre nincs válasz vagy nincs elegendő válasz, az árajánlat vagy neked vagy nekem nem lesz vállalható. Magyarul vagy túl drága lesz, vagy túl olcsó.

Egyszer adtam ajánlatot Messengeren kutyafuttában. Pár szavas üzenetben érkezett a kérdés, pár szavas üzenetben ment a válasz. Én azt gondoltam, mindent elmondtam, ügyfél azt gondolta, mindenre kapott választ.

A rendezvény előtti napokban derült ki, hogy nem egy előadó lesz, hanem öt, nem a IX. kerületben lesz a rendezvény, hanem a város másik végén  a III. kerületben és nem egy kamerát szeretne, hanem hármat. Ezeket az információkat az ajánlatkéréskor még nem tudta, de mivel egy komolytalan csatornán keresett meg, ő maga sem vette komolyan a későbbi változások utáni tájékoztatást.

Ez a platform nem erre való. Nehéz bármit visszakeresni. Gyors üzenetváltásra találták ki, de a későbbiekben is fontos információk cseréjére alkalmatlan.

A Messenger előnye, hogy felhőben automatikusan tárolja az üzeneteket és a legtöbb eszközön bármikor előkereshetők. De ami nem, vagy nagyon nehezen kereshető elő belőlük, az maga az információ.

Éppen ezért én lehetőség szerint azonnal az email irányába terelem a beszélgetést. És figyelek arra is, hogy a válaszban mindig megmaradjon a korábbi levelezés előzménye.