Oldal kiválasztása

Mivel kezdődik egy stúdión kívüli videofelvétel?

2019.09.27.

Mivel kezdődik egy stúdión kívüli, külső videofelvétel?

Gyakran érkezik ajánlatkérés, konferenciafelvételre.

Az első kérdésem mindig az, hogy hol lesz a rendezvény, és milyen technikai feltételekkel lehet számolni. Például lesz-e hangosítás, lesz-e fénytechnika?

Az esetek többségében ezekre a kérdésekre nem kapok határozott választ. Pedig ezek nem csak a videó miatt fontosak, hanem a rendezvény sikerét is befolyásolják.

Mondanom sem kell, hogy hangosítás nélkül könnyen előfordulhat, hogy a hátsó sorokban ülő nézők egy kukkot sem hallanak az előadóból.

Ilyen esetben én mindig viszek magammal mikrofont és a kamerán biztosan jó lesz a hang, de a terem hangosításán ez nem segít. Ilyenkor szokott jönni a bekiabálás a hátsó sorokból, hogy nem szól a mikrofon…Pedig szól, csak nem a teremben…. Zárójelben jegyzem meg, nem a kamera mögött álló operatőr dolga a teremhangosítás felügyelete. Leginkább azért nem, mert a keverő legtöbbször a terem elején, a kamera pedig a terem végén helyezkedik el. Zárójel bezárva.

A fényt nem kell magyaráznom. A kamera fénnyel megy. Ha egy teremben sötét van vagy gáz a helyi világítás, akkor a felvétel is gáz lesz. Magyarul megmondva: SZAR

És itt senki nem tud csodát tenni.  A teremfények az esetek 99%-ban használhatatlanok. Ha vannak azért, ha nincsenek azért. Aki azt ígéri, majd utólag megoldja, HAZUDIK.

Ismét zárójelben: a nézők közérzetét és a rendezvény megitélését is segíti, ha az előadó meg van világítva, és nem egy féhomályba ácsorgó alakot kell bámulni órákon keresztül.

A kérdésre – vagyis a mivel kezdődik egy stúdión kívüli, külső videofelvétel?  – tehát a válasz: HELYSZÍNBEJÁRÁS

Enélkül soha nem vállalok ismeretlen helyszínen felvételkészítést. Aki pedig nagy bátran megteszi, az kókler.

Az elmúlt 30 évben beleszaladtunk jó pár meglepetésbe a rendezvényeken. Szeretem a meglepetéseket, de csak  a karácsonyfa alatt. A rendezvénytermekben legyen minden kiszámítható! Emlékeztek az első részre? TERVEZÉS. Miért mindig ide lyukadunk ki?